Han-studenten volgen planeten met Labview en Compactrio

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Studenten van de Han-masteropleiding Control Systems Engineering krijgen in hun derde jaar een praktijkopdracht. Met Labview als softwaretool en Compactrio als hardwarehart ontwerpen ze de besturing voor een telescoop zodat die zelfs de contouren van het ISS op het beeld kan toveren. ’Doel is dat ze hun theoretische kennis toepassen in de praktijk‘, aldus Han-docent Jan Geurts van Kessel.

Een paar schooljaar al reizen studenten van de Han naar het platteland even ten noorden van Mill. In de bossen daar staat een telescoop die het studieobject vormt voor een praktijkvak in de masteropleiding Control Systems Engineering. De studenten ontwikkelen in een week of tien de automatische sturing van de sterrenkijker en de controle van de meedraaiende koepel.

In de koepel boven het leslokaal laat Han-docent en projectbegeleider Jan Geurts van Kessel vol trots zijn telescoop zien. ’Zijn‘, want de kijker is privébezit. ’Voor Nederlandse begrippen is dit een bijzonder goed setje optiek‘, zegt hij vol trots. Het zijn eigenlijk twee telescopen in een. De ene helft is gewoon om doorheen te kijken. Daar kun je een webcam aan hangen. De andere helft is een astrocamera om groothoekfoto‘s te schieten van de sterrenhemel. ’We zoeken naar kleine planeten. Dat moet volledig automatisch gaan. Ik wil ‘s ochtends in mijn mailbox een paar foto‘s hebben met opvallende objecten.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login