Halfautonome huishoudrobot beweegt langzaam naar de markt

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

Ouden van dagen en andere hulpbehoevenden zouden een stuk zelfstandiger kunnen zijn wanneer een robot de alledaagse huishoudelijke klusjes afhandelt. Het ontwikkelen van zo’n systeem is echter complex. Het Rose-project aan de TU Eindhoven zette daarom in op een hybride model: een robot met genoeg autonomie voor simpele zaken en een operator op afstand voor de ingewikkeldere situaties. Een mens in de loop houden blijkt op allerlei vlakken voordelen te hebben, vertelt Cock Heemskerk van Hit, dat de Rose-robot de komende jaren commercieel levensvatbaar wil maken.

Een jaar geleden viel het doek voor Rose bv, dat de gelijknamige semiautonome zorgrobot marktrijp probeerde te maken. Maar Rose is een jaar later springlevend. Sterker nog: roboticaspecialist Heemskerk Innovative Technology (Hit) greep de opening van zijn nieuwe vestiging in Delft vorige maand aan om een nieuw model te presenteren. Dat moet volgend jaar ingezet gaan worden voor een nieuwe ronde praktijktests. Binnen een jaar of twee moet dit leiden tot een marktrijpe propositie, daarvan is Hit-directeur Cock Heemskerk overtuigd.

Het idee achter Rose is om een robot te maken die hulpbehoevenden en ouden van dagen kan helpen met alledaagse simpele klusjes in het huishouden: drinken inschenken, tafel dekken, kleding in de wasmachine doen, de voordeur openen, enzovoorts. Gebruikers worden daardoor zelfredzaam en kunnen vaker of langer zelfstandig wonen. Rose kan hiervoor rondrijden op wieltjes en is uitgerust met een robotarm om objecten vast te pakken. De robot vergroot zijn werkgebied door in hoogte te verstellen en beschikt over een camera, dieptesensoren en een microfoon om de omgeving waar te nemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login