Groei technologiebedrijven stagneert in 2012

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Voor dit jaar voorspelt technologiefederatie Agoria een nulgroei in zijn sectoren. Ook de werkgelegenheid in België blijft stabiel. De technologiesectoren legden in 2011 met een productiegroei van 11,2 procent een fraai parcours af. 2010 was al een goed jaar met een groei van 9 procent. Zo maakten de technologische sectoren een groot stuk van de zware productieval van de crisisperiode 2008-2009 goed. Het afgelopen jaar hadden vooral de sectoren metalen en materialen (+22,2 procent), mechatronica (+15 procent), automobiel (+16 procent) en bouwproducten (+10,2 procent) een goed rapport. Ook de werkgelegenheid in de technologische industrie steeg afgelopen jaar, van ongeveer 275 duizend tot bijna 280 duizend banen.

Motor van die mooie cijfers zijn de export naar Duitsland en de export naar verre groeilanden. De export naar de buurlanden steeg afgelopen jaar met 15 procent maar vooral de uitvoercijfers naar de Bric- en andere verre groeimarkten (+42,7 procent) springen in het oog. De export naar Zuid-Europa en Groot-Brittannië was afgelopen jaar met 2,5 procent dan weer ontstellend zwak.

’Het zijn vooral de landen met een sterke industriële strategie die er ondanks de schuldencrisis in slagen te groeien‘, zegt Agoria-topman Paul Soete. ’Zij vormen een steeds belangrijkere afzetmarkt voor de Belgische technologische industrie waarop wij ook in de volgende jaren moeten inspelen. Nu de overheidsfinanciën voor saneringen staan, heeft ons land meer dan ooit nood aan exportgerichte groei door competitieve bedrijven.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login