Goud en zilver voor Nederland op Cybathlon (update)

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Op de allereerste editie van de Cybathlon-competitie voor assistieve technologie afgelopen weekend hebben de twee Nederlandse deelnemers de eerste en de tweede plaats behaald in hun disciplines. Het Dipo Power-team van de TU Delft werd eerste in de categorie voor armprotheses, en het Braingain-team vanuit de Radboud Universiteit werd tweede in de wedstrijd voor brein-computerinterfaces. Bovendien wist het Brits-Nederlandse Berkelbike UK ook de tweede plaats te halen op het gebied van functional electrical stimulation (fes). De twee Belgische teams, beide vanuit de Vrije Universiteit Brussel en gericht op onderbeenprotheses, kwamen uit op respectievelijk de tiende en elfde plaats.

De Cybathlon is een initiatief van de ETH Zurich om het veld van assistieve technologie voor mensen met een lichamelijke beperking een boost te geven. In totaal waren er zes verschillende onderdelen. De deelnemende teams moesten hiervoor technologie ontwikkelen en een ‘piloot’ afvaardigen die daarmee om kon gaan.

Bij de discipline van brein-computerinterfaces ging het om het aansturen van een computerspel via een eeg. De Radboud Universiteit werkt al geruime tijd aan dit soort interfaces. Voor de competitie partnerde de universiteit met de Sint Maartenskliniek en een gamefanaat met een dwarslaesie. Die kon de tweede tijd neerzetten van de elf deelnemers. Eerste werd een Zwitsers team.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login