Gezondere koeien door mestzuigrobot Lely

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Lely heeft de Discovery 120 Collector ontwikkeld, een robot die in koeienstallen de mest opneemt in plaats van vooruitschuift. Een schone stalvloer zorgt voor minder mest in de boxen en schonere klauwen, staarten en uiers. Dit voorkomt hygiƫnegerelateerde klauw- en uieraandoeningen en bevordert het natuurlijke gedrag van de koeien, waardoor hun vruchtbaarheid beter vast te stellen is.

In plaats van het vooruit duwen verzamelt de Discovery 120 Collector de mest en lost hij boven een dumppunt. Voor het verzamelen van mest gebruikt het systeem water om de mest te verdunnen en een vacuĆ¼mpomp om de slurry in een mesttank op te nemen. De Discovery Collector sprayt water aan de voor- en achterkant. Aan de voorkant voor betere opname van de mest. Aan de achterkant om de vloer nat achter te laten voor meer grip. Dit water wordt zelfstandig getankt en in twee waterzakken in de mesttank opgeslagen. Naarmate de mesttank voller raakt neemt het volume van de waterzakken af zodat er meer ruimte voor mest beschikbaar komt. Daardoor is de machine compact. Koeien kunnen er gemakkelijker omheen en de Discovery Collector kan onder separatiehekken door rijden.

De Discovery Collector navigeert zelfstandig met behulp van ingebouwde sensoren. Daarnaast is het zo dat kabels, hoekkatrollen en verhoogde tussengangen niet nodig zijn zoals bij bijvoorbeeld een mestschuif. Minder obstakels verkleint de kans op wittelijndefecten en zorgt ervoor dat koeien veiliger door de stal kunnen bewegen. Natuurlijk zijn de routes en het schoonmaakprogramma eenvoudig af te stemmen op het dagritme van het bedrijf.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login