Gebruik driedimensionale vision neemt toe

Wim Hoeks is systeemarchitect bij NTS Development Support en docent voor de Machine Vision-cursus van Mikrocentrum.

Leestijd: 14 minuten

In machinevision meten we gewoonlijk alleen in een min of meer plat vlak. De positie drukken we uit in twee coördinaten of dimensies: x en y. Dat komt doordat de camera alleen de projectie van het meetgebied op het sensorvlak waarneemt. De vraag bij vision in drie dimensies is nu: hoe kunnen we visueel de afstand van de camera tot een of meerdere punten op het object meten?

De afgelopen jaren is de belangstelling voor visueel meten in drie dimensies toegenomen. Het aandeel van 3D-visionapplicaties in Europa groeide van 10 procent in 2008 naar 15,8 procent in 2009 volgens het jaarlijkse overzicht van de European Machine Vision Association. Daarmee is het de snelste stijger in de visionmarkt. Onder de noemer ’3D vision‘ zijn verschillende technieken op de markt verkrijgbaar, elk met voor- en nadelen.

Voordat ik op de techniek inga, wil ik eerst wat zeggen over het taalgebruik en de doelstellingen in de verschillende toepassingsgebieden. David Marr heeft in 1982 de indicatie ’2,5D‘ ingevoerd om een beeld aan te duiden met de toegevoegde annotatie dat (een gedeelte van) een object zich dichterbij of verderaf bevindt dan een ander. Die informatie is afgeleid uit het beeld alleen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het verloop in textuur. Dit is alleen een relatieve aanduiding. Bij gebruik van de meettechnieken, zoals die in dit artikel aan de orde komen, kunnen we een veel sterkere uitspraak doen over de opbouw van het beeld. Die resultaten noemen we dan 3D, omdat er een afstandswaarde z wordt toegevoegd aan de positiewaardes x en y. Voor de puristen is alleen dit echte 3D-beeldvorming. Helaas is de terminologie in de verschillende gebieden niet consistent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login