Fraunhofer verbetert lassen van plastic

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bij het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik (ILT) zijn ze erin geslaagd twee transparante stukken plastic aan elkaar te lassen met een laser. Voorheen lukte dat alleen als één van de twee stukken een absorptiemateriaal zoals roet bevat, hetgeen de transparantie natuurlijk niet ten goede komt. Geavanceerdere, bijna transparante absorptieverbeteraars zijn erg duur en geven het plastic nog altijd een tint.

Om zonder te hulpstoffen te kunnen werken, gingen de Fraunhofer-onderzoekers op zoek naar een geschikte golflengte en kwamen uit op ongeveer 1700 nanometer. Er zijn nog niet zo lang laserbronnen van dit type infrarode licht en de Duitsers moesten daarom zelf een lenssysteem ontwikkelen om de bundel te focusseren, maar het is inmiddels gelukt genoeg energie in een brandpunt te persen.

Een veelbelovende toepassing van het nieuwe laserlassen ligt in de medische hoek: de bioanalyse met behulp van labs-op-chips.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login