‘Fluctuaties PV-voorraden vragen goed management’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Isuppli waarschuwt dat sommige bedrijven kopje onder kunnen gaan door mismanagement van de heftige voorraadfluctuaties die op het moment de PV-markt plagen. ’In dit topjaar verdubbelen de installaties ten opzichte van 2009, maar seizoensinvloeden versterkt door ingrepen van de Duitse overheid in de terugleververgoedingen doen de vraag kwartaal op kwartaal sterk schommelen‘, zegt principal analist Henning Wicht van Isuppli. Bedrijven die hier niet goed op inspringen, komen met voorraden en bijbehorende kosten te zitten, die de concurrentiekracht aantasten.

De vraag naar zonnepanelen is altijd groter in de zomer dan in de winter, omdat de aanleg van PV-installaties onder slechte weersomstandigheden wordt gestaakt. Eerder dit jaar bracht de Duitse overheid bovendien de groene-stroomsubsidies terug om recht te doen aan de gedaalde prijzen. Deze ingreep in ’s werelds grootste PV-markt zorgde voor een forse vraagpiek, omdat consumenten en bedrijven nog snel van de oude tarieven gebruik wilden maken. Begin 2011 wordt er weer zo‘n piek verwacht, al zal die in de winter niet zo sterk zijn als in de zomer.

Dit alles zorgt voor ongekende – en gevaarlijke – eb- en vloedbewegingen in de voorraadniveaus, constateert Isuppli. Toch zal de industrie deze voorraadproblemen prefereren boven de malaise die de marktonderzoeker een jaar geleden voorspelde. Toen heette het dat de tijdens de crisis sterk opgelopen voorraden de PV-markt nog tot in 2012 zouden plagen. Die voorraden verdampten echter binnen korte tijd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login