Fameuze Amerikaanse incubator strijkt neer in Rotterdam

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Cambridge Innovation Center (CIC), een vermaarde start-upincubator nauw verbonden met het MIT, heeft zijn oog op Rotterdam laten vallen voor zijn eerste niet-Amerikaanse vestiging. Binnen vier jaar wil het CIC dertienduizend vierkante meter bedrijfsruimte huren in het Groot Handelsgebouw naast het Centraal Station, wat moet leiden tot de huisvesting van honderden innovatieve bedrijfjes.

De verwachting is dat de naam van het CIC een sterke aantrekkende werking zal hebben op investeerders en start-ups. Het centrum mikt met name op beginnende bedrijfjes die hun jasje ontgroeid zijn en de volgende stap willen maken. Er lopen al gesprekken met diverse starters. Ook hebben twee grote bedrijven al een contract gesloten om er een vestiging te openen. In Boston is het gebruikelijk voor grote bedrijven om een kantoortje in het CIC te hebben om innovaties te spotten. De officiële opening staat gepland voor 2016, maar de vestiging start al dit najaar.

Het CIC werd in 1999 opgericht door twee MIT-alumni, en groeide de jaren erna uit tot een incubator met meer zevenhonderd deelnemers, waarvan vijfhonderd start-ups en verder innovatieafdelingen van grote bedrijven, investeerders en aanverwante ondernemingen. Tot nog toe heeft het CIC één vestiging buiten Boston, in het Amerikaanse St. Louis. Het zocht echter al een tijd naar een locatie voor een Europese vestiging. Het koos voor Rotterdam vanwege de sterke start-upcultuur in Nederland, de nabijheid van de vele topuniversiteiten, de handelstraditie en de haven. Op den duur moeten er nog andere locaties binnen en buiten de VS komen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login