Europese Commissie beschouwt ethische ai ​​als concurrentievoordeel

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Maandag heeft de Europese Commissie een reeks ai-richtlijnen voor ethiek voor de industrie, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties gepresenteerd. De aanbevelingen van een groep deskundigen worden getest in een proefproject dat deze zomer van start gaat. De Commissie [nodigt] (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-ai-alliance) geïnteresseerde organisaties uit om feedback te geven over de uitvoerbaarheid van het raamwerk.

De richtlijnen betreffen heikele kwesties zoals data-eigendom, menselijke autonomie en transparantie van ai-systemen, maar hebben ook een economische dimensie. ‘De ethische dimensie van ai is geen luxe-functie of een add-on. Het is alleen met vertrouwen dat onze samenleving ten volle kan profiteren van technologieën. Ethische ai ​​is een win-winpropositie die een concurrentievoordeel voor Europa kan worden: een leider zijn van mensgerichte ai die mensen kunnen vertrouwen’, zei Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Europese Unie voor de digitale markt.

De Commissie zal zich inspannen om gelijkgestemde landen zoals Japan en Singapore aan haar kant te krijgen. In de proeffase zullen ook bedrijven uit andere landen en internationale organisaties betrokken zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login