Er zit nog genoeg toekomst in hydrauliek

Alexander Pil
Leestijd: 14 minuten

Branchevereniging Feda organiseerde een rondetafelbijeenkomst voor hydrauliekspecialisten. Mechatronica&Machinebouw schoof aan om te horen wat de sterktes en zwaktes van hydrauliek zijn. Er blijkt nog heel wat te winnen, onder meer vanwege imagoproblemen en omdat er in de techniek nog flinke stappen zijn te maken. Verder discussieerden de panelleden over certificering, standaardisatie, onderwijs en waterhydrauliek.

Wat is het belangrijkste pluspunt van hydrauliek? ‘Kracht’, antwoordt aandrijfconsultant Gerard Elffers direct. ‘Of beter: je kunt in een klein volume veel kracht leveren. Niet alleen in lineaire bewegingen maar ook in langzaam lopende roterende aandrijvingen.’ Frank Markus, directeur van ingenieursbureau Hydroton vult aan: ‘Kracht is geen vraag bij hydrauliek, dat is er altijd. Hoe zwaar je het ook wilt hebben, het is altijd mogelijk. Het is ook eenvoudig te berekenen: druk maal oppervlak. Als je de druk maar hoog genoeg kiest of het oppervlak groot genoeg maakt, kun je de grootste krachten halen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login