Elsto ontwikkelt hybride aandrijfsysteem in huis

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Elsto Drives & Controls kreeg het verzoek om mee te denken over de mogelijkheid om een elektrische aandrijving te combineren met een range extender voor toepassing in een agrarisch voertuig. Dit was het begin van de ontwikkeling van een volledig nieuw hybride aandrijfsysteem dat het bedrijf presenteerde tijdens de Esef 2014.

In de wereld van personenvervoer wordt al geruime tijd ingezet op de ontwikkeling van duurzamere technologie√ęn. Een voorbeeld daarvan is de komst van range extenders in hybride auto‚Äôs om het batterijpakket te kunnen laden tijdens bedrijf. Ook in de scheepvaart wordt naarstig gezocht naar duurzame alternatieven. Denk maar eens aan de alsmaar compacter wordende scheepsvoortstuwinginstallaties. Ook hierbij wordt sterk ingezet op accupakketten in combinatie met een DC-bus (660 V DC), om meerdere voortstuwingseenheden op een energie-effici√ęntere wijze tegelijk te kunnen voeden.

Met de techniek van de DC-bus heeft Elsto Controls inmiddels zes jaar ervaring, sinds het de Agile- en Active Cube-frequentieregelaars van Bonfiglioli Vectron met DC-busaansluiting distribueert. Door deze DC-bus bidirectioneel toe te passen, slaagde het bedrijf er onder meer in om de regeneratieve energie die daarbij vrij kwam te hergebruiken voor andere machineonderdelen en aandrijfcomponenten. Ook paste het deze techniek toe voor een elektrische aandrijving met een elektronisch differentieel in voertuigen. Die expertise leidde ertoe dat Elsto ruim anderhalf jaar geleden de vraag kreeg om mee te denken over de ontwikkeling van een hybride aandrijfsysteem voor agrarische voertuigen die van spoorbreedte moeten kunnen wisselen om zich aan te kunnen passen aan het terrein. Die laatste eis is lastig voor een normale aandrijfas zoals die in auto’s zit, maar relatief eenvoudig als je voor elk wiel een aparte elektromotor gebruikt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login