Elektronische motorstarter Eaton flexibel inzetbaar

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Eaton presenteert de 30 mm brede, elektronische motorstarter met een geïntegreerde motorbeveiliging voor motoren in het vermogensbereik van 0,06 tot 3 kW. De EMS-motorstarter combineert vier functies – direct starter (DOL), motorbeveiliging en noodstop van de motorstarter volgens categorie Sil3 of PLE – in een enkele schakeleenheid. Dit reduceert de bekabelingstijd in vergelijking met conventionele bekabeling tot wel 60 procent en het aantal benodigde hardwarecomponenten tot wel 70 procent, aldus Eaton. Door zijn compactheid maakt de elektronische motorstarter optimaal gebruik van de ruimte in de schakelkast en helpt hij bij het garanderen van een uniform design van de schakelkast.

Eaton gebruikt push-in-technologie voor het hoofd- en het stuurstroomcircuit van de elektronische motorstarter om te zorgen voor snellere bekabeling. De bedrading wordt simpelweg in de aansluitklemmen gedrukt, zonder dat daar gereedschap voor nodig is, waardoor de aansluittijd tot 60 procent vermindert in vergelijking met conventionele schroefaansluiting. Tegelijkertijd biedt de push-in-technologie extra contactbescherming tegen vibraties van het schakelsysteem. Regelmatig vastdraaien van losgetrilde schroeven is niet meer nodig.

De geïntegreerde hybride schakeltechnologie, gebaseerd op halfgeleidertechnologie en een robuust relaiscontact, zorgt voor het slijtagearm schakelen van de EMS. Hiermee wordt de belasting van het eigenlijke relaiscontact voor de aandrijving van de motor ontzien. Met tot dertig miljoen schakelingen biedt de elektronische motorstarter een aanzienlijk langere levensduur van het contact dan conventionele schakelsystemen, stelt Eaton. De levensduur van de apparaten is tien keer langer dan puur mechanische componenten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content