Eindhovens durfkapitaal voor Amsterdamse confocaalspecialist

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

De Eindhovense mkb-investeerder ECFG heeft een minderheidsbelang in Confocal.nl genomen. Het geld stelt de Amsterdamse ontwikkelaar van confocale microscoopmodules in staat om zijn technologie te automatiseren, gebruiksvriendelijker te maken en uit te breiden voor het in beeld brengen van levende cellen. Die functies zijn vooral gericht op de inzet in r&d-labs in de biotech en farmacie. Confocal zegt dat zijn technologie voor beter reproduceerbare onderzoeksresultaten zorgt en ziet een toenemende belangstelling vanuit de academische wereld en het bedrijfsleven.

De Amsterdammers stellen dat er in dit soort laboratoria een sterke behoefte is aan geautomatiseerde systemen die grote hoeveelheden monsters over langere perioden kunnen analyseren. Ook niet-microscopisten moeten ermee overweg kunnen, dus heeft toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid veel aandacht in de ontwikkeling. Daarnaast zijn reproduceerbaarheid en voorspelbaarheid een eis om bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen te versnellen.

Met confocale microscopen kun je driedimensionale beelden maken, maar de apparaten van de heersende partijen Leica, Nikon, Olympus en Zeiss zijn schreeuwend duur. Confocal.nl heeft de techniek gevangen in een box die onderzoekers tussen een normale microscoop en een camera kunnen zetten. Daarmee krijgen ze een confocale microscoop voor een fractie van de prijs. Eerder meldde dit blad hoe de spin-off van de Universiteit van Amsterdam erin slaagt om, naast het vastleggen van 3D-beelden, ook de resolutie te verhogen van 250 naar 170 nanometer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login