Eindhoven Engine start vier innovatieprojecten in energie en gezondheid

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Eindhoven Engine verwelkomt vier projecten met een focus op energie en gezondheidstechnologie. Het gaat om de projecten Brain for Buildings, Neon EE, Gem-stage en Vipnom. De vier projecten zullen in totaal voor ruim 11 miljoen euro aan onderzoek verrichten; Eindhoven Engine ondersteunt dit met een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro. De investering voor de Eindhoven Engine Open Call 2021 komt voort uit de Brainport Regio Deal. De projecten kunnen zich de komende tijd onder de vleugels van Eindhoven Engine verder ontwikkelen en hun innovaties sneller naar de markt brengen. Daarnaast zullen ze samenwerken op de Eindhoven Engine-colocatie op de TUE-Campus.

Brain for Buildings

Het eerste Open Call 2021-project heet Brain for Buildings. Het doel is de ontwikkeling van een zelflerende module die klimaatinstallaties in grote gebouwen kan monitoren en diagnosticeren. Hierdoor kan een klimaatsysteem beter presteren; denk aan een lager energieverbruik, beter thermisch comfort en een betere luchtkwaliteit. Ook is efficiënter onderhoud mogelijk. De module zal als add-on voor het building energy management system van kantoren worden gebruikt. De partners in dit project zijn Airteq, Artenergy, Avans, Bam, Building G100, Dyseco, Kropman, TNO en TU Eindhoven.

Neon EE

Neon EE is het tweede project en is onderdeel van het Neon-onderzoeksprogramma (new energy outlook for the Netherlands) dat zich richt op de maatschappelijke uitdagingen van klimaatverandering, schone energie en slimme mobiliteit. De modellen die worden ontwikkeld, geven informatie over manieren om CO2 terug te dringen. Met de verworven informatie wordt via realistische en kosteneffectieve manieren onderzoek gedaan naar een koolstofarme toekomst. In Neon EE worden deze modellen nog sneller naar de markt gebracht. Binnen Eindhoven Engine zullen meerdere partijen de tooling gaan testen, waardoor deze met steeds meer data wordt gevoed en daardoor een nog realistischer beeld kan neerzetten. In dit project werken Fontys, Lightyear, TU Eindhoven en Zenmo.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login