Eigenwijs Octinion ontwikkelt aardbeienplukker in eigen beheer

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

Robotica heeft veel potentie in de tuinbouw. Voor zijn eerste eigen product koos Octinion daarom voor een plukrobot voor een van de moeilijkste vruchten: aardbeien. Binnen enkele maanden start het Leuvense r&d-bedrijf met de functionele tests in de kas.

In september op de International Strawberry Fair toonde Octinion voor de eerste keer zijn aardbeienplukrobot. Het is nog een prototype, maar het systeem kan al wel plukken zonder de vrucht te beschadigen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei blijft zitten. ‘Het waren hectische weken om de robot op tijd gereed te krijgen voor de beurs’, vertelt Octinion-ceo Tom Coen, ‘maar we zijn enorm goed ontvangen.’

De Leuvense plukrobot is bedoeld voor zogeheten stellingteelt. Daarbij groeien de aardbeienplantjes in goten die met kabels aan het plafond van de kas hangen. De vruchten groeien over de rand en zijn makkelijk met de hand te plukken. De grond onder de goten is vrij; ideaal dus om een robot te laten rondrijden. Octinion (tot vorig jaar opererend onder de naam Induct) gebruikt een autonoom rijdend platform waarop het een robotarm heeft gemonteerd. Met 3d vision detecteert het systeem waar de rijpe aardbeien hangen. Een zachte, 3d-geprinte hand plukt ze voorzichtig van het struikje. De hand maakt een draaibeweging waarbij het kroontje op dezelfde plaats blijft zitten. De kracht wordt langzaam opgebouwd tot op het punt dat het steeltje van het kroontje breekt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login