Eerste operatie met Eindhovense Microsure-robot uitgevoerd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Plastisch chirurgen van het UMC in Maastricht hebben de telemanipulator van TUE-spinoff Microsure voor het eerst in de praktijk ingezet. Ze gebruikten het Eindhovense hulpmiddel om vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar te hechten tijdens een ingreep om lymfe-oedeem te verhelpen bij een borstkankerpatiënte.

Het Microsure-systeem is bedoeld voor microchirurgie, waarbij een arts zeer fijne bewerkingen uitvoert onder een microscoop. Er zijn relatief weinig chirurgen die hierin gespecialiseerd zijn, omdat een zeer vaste hand vereist is en de ingrepen lastig uit te voeren zijn.

De Eindhovense oplossing bestaat uit een compacte robotarm die aan de microscoop bevestigd kan worden, en aangestuurd wordt met een manipulator waarmee de chirurg min of meer normale handbewegingen kan maken. De robot kan de hand bewegingen verkleind overbrengen en trillingen wegfilteren, waardoor de ingreep minder lastig wordt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login