ECN vervangt zilver door koper

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ECN heeft de zilveren sporen in zijn metal-wrap-through-zonnecellen vervangen door koper. Zonder in te leveren op prestaties heeft het onderzoeksinstituut daardoor zonnecellen in handen die goedkoper en duurzamer zijn. ECN gaat het ontwerp nu opschalen samen met buitenlandse zonnecelproducenten en Nederlandse producenten van PV-productieapparatuur, zoals Meco, Tempress en Eurotron.

Zilver is het meest schaarse materiaal in een traditionele zonnecel. Koper is eerder al als een goed alternatief komen bovendrijven, dus ECN heeft wat dat betreft geen primeur. Het instituut heeft wel voor het eerst testmetingen uitgevoerd aan de mechanische hechting van de koper-zonnecellen in het paneel en de verbindingen daarbinnen. Nadat het tweehonderd maal was onderworpen aan een thermische cyclus tussen -40 en +85 graden Celsius vertoonde het nauwelijks achteruitgang in prestaties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login