Duitse machinebouw blijft in het slop

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De ordersituatie voor Duitse machinefabrikanten is opnieuw verslechterd. In oktober lag de orderintake 11 procent lager in vergelijking met 2018. Ook in maanden ervoor kreeg de machine-industrie bij onze oosterburen minder bestellingen binnen. Dat heeft VDMA becijferd.

‘De meest recente, hoopvolle tekens van het einde van de economische neergang in de Duitse industrie laten zich nog niet zien in de orderportefeuilles van machinebouwbedrijven’, aldus VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers. De binnenlandse bestellingen daalden in oktober met 13 procent, terwijl de buitenlandse vraag met 10 procent daalde. Het aantal bestellingen van de eurolanden was 8 procent lager, orders uit niet-eurolanden vertoonden 13 procent terugloop. ‘Op veel gebieden van de machinebouw zien we klanten terughoudend zijn met hun investeringen. De reden hiervoor is voortdurende onzekerheid over hoe de wereldeconomie zich op korte en middellange termijn zal ontwikkelen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login