Dromen van robots

Marc Engels is algemeen directeur van het FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Op de recente Hightech Mechatronica 2010 was robotica een van de trekpleisters. Voor de robotsessies zat de zaal goed vol met een enthousiast publiek. En toch bekroop mij bij de lezingen het gevoel dat de robotica nog een hele weg af te leggen heeft. Georgo Angelis van Philips toonde ’Modern times‘ van Charlie Chaplin uit 1936. Volgens hem is er in essentie niet zo veel veranderd in de laatste zeventig jaar: de robot is nog steeds de baas en kan niet goed overweg met de mens. Hoewel het nu wel werkelijkheid wordt.

Maar ook op het gebied van pure prestaties hinkt de robot nog achterop bij de mens. Sportrobots zijn hiervoor een goede graadmeter. Zo heeft de Robocup, waar de Technische Universiteit Eindhoven vicewereldkampioen is in de midsize-categorie, als officiële doelstelling om tegen 2050 de wereldkampioen voetbal te kunnen verslaan met een team van volledig autonome humanoïde robots. Op dit moment wint echter elke willekeurige selectie van elf personen met de vingers in de neus van de voetballende robots.

De badmintonrobot die het FMTC op de conferentie voorstelde, staat al wat verder en haalt het niveau van een beginnend speler. Toch zal het nog wel een poosje duren voordat hij de wereldkampioen zal verslaan. Daar waar de robot de pluimpjes terugslaat aan zestig kilometer per uur, haalt een topspeler snelheden van wel vierhonderd km/u. We zullen dus nog wat geduld moeten hebben voor een robot wereldkampioen wordt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content