Designers moeten met transporteur aan tafel

Jan de Lange is directeur bij De Lange & De Vries Transport in Dordrecht. Het bedrijf heeft zich volledig toegelegd op exceptioneel transport.

Leestijd: 6 minuten

De meeste machinebouwers denken niet na over hoe de systemen moeten worden vervoerd. Vaak komt dat onderwerp pas op tafel als de machine af is. Onterecht, betoogt Jan de Lange, want als ze vroegtijdig een vervoerder inschakelen, kan dat leiden tot constructieve aanpassingen die behoorlijk wat geld kunnen besparen.

In een vakblad voor de machinebouw verwacht je niet zo snel een stuk over transport. Jammer want bijna iedere machine moet uiteindelijk zijn weg naar de eindgebruiker maken. Toch wordt een bouwer van een machine vaak pas met het transport van zijn product geconfronteerd als dit is afgebouwd en de koper of eindgebruiker bekend is. Niemand zit op dat moment nog te wachten op vervelende verrassingen. Ik wil graag het belang benadrukken om in een vroeg stadium aan tafel te gaan zitten met een transporteur met verstand van zaken. Dit kan vaak veel problemen op het organisatorische vlak voorkomen en kan u behoeden voor financiële tegenvallers.

Afmetingen spelen natuurlijk een heel belangrijke rol in de kosten en voorbereiding van een machinetransport. De praktijk laat mij elke dag weer zien dat daar nog winst te behalen is. Het is natuurlijk waar dat naarmate de machines groter worden en de bestemmingen verder weg liggen, er een groter belang ligt dan wanneer u kleine, handelbare machines bouwt. Maar ook dan zou het zonde zijn om het denkwerk te stoppen bij de werking en productie, zonder over eigenschappen na te denken die het transport zouden kunnen vereenvoudigen of goedkoper zouden kunnen maken. Wij komen met onze wagens op laadadressen waar machines staan die qua afmetingen in een tautliner of huiftrailer zouden kunnen worden geladen, maar enkel doordat ze op vaste sledes van 2,60 meter breed zijn geplaatst toch in de categorie ’speciaal transport‘ vallen met direct daaraan verbonden financiële consequenties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content