Demcon neemt modelleerbureau Bunova over

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Technologieleverancier Demcon heeft ingenieursbureau Bunova Development uit Zwolle overgenomen. Onder de naam Demcon Bunova neemt het bureau intrek in het hoofdkantoor van Demcon in Enschede en gaat participeren in ontwikkelprojecten van Demcon. Daarnaast blijft Demcon Bunova zelfstandig projecten uitvoeren voor de eigen klanten. ‘Met de expertise van warmteoverdracht en stromingen, en de rekenpower van Bunova versterken wij onze ontwikkelcapaciteit voor complexe projecten. En zij brengen interessante klanten mee in voor ons nieuwe markten zoals de olie- en gassector’, aldus Demcon-directeur Dennis Schipper.

Bunova Development werd in 1997 opgericht en heeft zich ontwikkeld tot een werktuigbouwkundig en procestechnologisch ingenieursbureau op het gebied van warmteoverdracht en stromingen. Het bedrijf biedt opdrachtgevers innovatieve oplossingen bij het ontwerpen, ontwikkelen en verbeteren van processen en apparaten waarbij fysische en chemische processen een belangrijke rol spelen. Het gereedschap van Bunova bestaat uit fysische en chemische kennis en software voor het uitvoeren van simulaties. Met behulp van simulaties ontwerpen doorrekenen en verbeteren voordat een fysiek prototype is gebouwd, dat kan opdrachtgevers veel tijd en geld besparen. Bunova werkt met software voor computational fluid dynamics, eindige-elementenmethoden en dynamisch modelleren. Centraal in de berekeningen staat de wisselwerking tussen vloeistof- en gasstromingen en de omringende systemen. Daarbij gaat het om spanningen en vervormingen in structuren, warmteontwikkeling en temperatuurverdelingen, en andere aspecten van materiaalgedrag.

Bunova telt vijf medewerkers, plus een flexibele schil, en werkt voor een groot aantal markten zoals de procesindustrie, halfgeleiderindustrie, olie- en gassector, maritieme sector, warmtewisselaartoepassingen, medische technologie en verlichting. In de afgelopen jaren kwamen Demcon en Bunova elkaar al regelmatig tegen. Samen werkten ze aan de ontwikkeling van de Fluido, een instrument van The Surgical Company voor het gecontroleerd verwarmen van infuusvloeistof. Demcon ontwikkelde een nieuw verwarmingsprincipe en de temperatuurregeling, Bunova rekende de stroming van de infuusvloeistof. Toen Bunova-eigenaar Gep Geesink met het oog op de continuïteit op zoek ging naar een partner, diende Demcon zich als een logische optie aan. Begin dit jaar werd besloten tot een volledige overname.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login