Delftste starter toont eerste prototype tulpenselectierobot

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

H2L Robotics uit Delft heeft een tulpenselectierobot gebouwd. De Selector180 rijdt met behulp van GPS-RTK autonoom over het perceel. Camera’s scannen de tulpen tijdens het rijden, waarna een ai-netwerk de beelden analyseert op ziektebeeld. De behandelrobot zorgt vervolgens voor behandeling op het blad.

Afgelopen selectieseizoen heeft H2L ervaring opgedaan met het prototype waarna zes kwekers opdracht hebben gegeven voor de bouw van de tulpenselectierobot. Vanaf maart tot aan eind april dit jaar zijn de twee prototypes volop getest in de tulpenvelden, eerst in Frankrijk en daarna in Nederland. Het automatisch en zelfstandig rijden en bochten maken, gaat goed. De Selector is te besturen met een mobiele telefoon of een tablet. Inmiddels is er bij de zes tulpenkwekers heel veel beeldmateriaal verzameld van verschillende cultuurvari√ęteiten met hun bijbehorende virussymptomen. De bedoeling is dat de Selector op alles selecteert wat de mens ook ziet. De gemaakte beelden worden momenteel verwerkt en de software wordt hierop aangepast.

Het afgelopen selectieseizoen is vooral ingezet op het herkennen van ziektebeelden. De behandeling is met kleurstof gedaan om goed te kunnen beoordelen welke planten de machine heeft behandeld. Dat gaat H2L Robotics, het bedrijf dat naast de behandelingsmethode ook zorgt voor de cameratechniek en het automatisch rijden op GPS-RTK, de komende tijd verder testen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login