Delftse studenten presenteren nieuw exoskelet

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Delftse studenten van Project March, dat zich richt op de bouw van een exoskelet voor dwarslaesiepatiënten, hebben vrijdag hun nieuwe team, hun nieuwe ontwerp en hun nieuwe piloot gepresenteerd. Het team werd aanvankelijk in het leven geroepen voor de Cybathlon afgelopen najaar, een competitie rondom ondersteunende technologie. Wegens technische problemen heeft Project March hier uiteindelijk niet aan meegedaan, maar het vormde de basis voor een doorlopend studentenproject.

Het nieuwe team heeft het ontwerp fors op de schop genomen. Zo heeft deze versie geen actuatoren in de heup meer. Dit was een van de speerpunten in de eerste versie, omdat de gebruiker daarmee naar links en rechts kan stappen, wat de loopbeweging stabieler en natuurlijker maakt. Dat bleek echter toch te veel complexiteit toe te voegen. Daarnaast zijn de actuatoren een stuk compacter gemaakt. Ook de mens-machine-interactie is een belangrijk onderdeel voor het team.

Overigens zal dit exoskelet niet meedoen op de Cybathlon; de volgende editie is pas in 2020.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login