Delft, Leiden en Rotterdam temperen fusieplannen

Leestijd: 3 minuten

De universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam willen de komende jaren de banden sterk aanhalen, maar een fusie is slechts een van de manieren waarop dat zou kunnen. Dat is de boodschap die naar voren kwam uit de openingsspeeches van het academische jaar. In juli schreef de NRC dat de fusieplannen tussen de drie universiteiten al beklonken zouden zijn en dat er zelfs gekozen was voor de naam ’Universiteit Leiden‘. De plannen zouden bij de opening van dit academische jaar bekendgemaakt worden.

De collegevoorzitters van de drie universiteiten zeggen nu in hun openingstoespraken dat ze een fusie niet uitsluiten maar dat dat zeker niet de insteek. ’Helaas lijken sommigen het debat hierover vanaf de verkeerde kant te willen voeren, namelijk vanaf de kant van de structuur. Jammer, want de inhoudelijke kant is natuurlijk veel spannender en interessanter, en geeft veel meer inspiratie dan de vraag of we vandaag nu wel of niet een fusie aankondigen en hoe de naam van de gefuseerde universiteit wel mag luiden. Ik vraag diegenen die zo de nadruk leggen op de bestuurlijk-organisatorische invalshoek nog even hun geduld te bewaren en ons de ruimte te geven structuur de inhoud te laten volgen‘, zei de Delftse collegevoorzitter Dirk-Jan van den Berg in zijn speech.

De collegevoorzitters maakten wel duidelijk dat samenwerking met de buren volgens hen de aangewezen weg is om tot de wereldtop door te dringen. De drie universiteiten hebben elk een ander profiel en vullen elkaar dus goed aan, is de gedachte. Ze wijzen onder meer naar het Medical Delta-samenwerkingsverband rond medische technologie van de drie instellingen en de gezamenlijke opleidingen die al in verschillende samenstellingen tussen de partners zijn en worden opgezet.  In mei moet er een gezamenlijk plan liggen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login