Del Prado buigt voor Hermes

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Stichting Continuïteit ASMI trekt zijn preferente aandelen in en breekt daarmee de beschermingsconstructie af die zij optrok tegen activistische aandeelhouders. Grootaandeelhouders Arthur del Prado en Hermes zijn bovendien overeengekomen dat ASM International ’een betere balans vindt tussen technologieontwikkeling en commercialisatie daarvan‘. Daartoe is een versterking van de raad van bestuur op zijn plaats, vinden de kemphanen, en moeten de vacatures in de raad van commissarissen ’naar behoren‘ worden ingevuld. Daarover wordt de komende tijd verder onderhandeld.

Het lijkt erop dat Arthur del Prado eindelijk gezwicht is voor de druk van Hermes. Een slepend conflict loopt daarmee op zijn einde. Het pensioenfonds is van mening dat ASMI slecht presteert vergeleken met de concurrentie en eist een paar bestuurstoeltjes op. De Stichting Continuïteit ASMI sneed Hermes vervolgens de pas af door samen met Del Prado een meerderheidsbelang op te bouwen. Een overnamebod van Applied Materials zette de ruzie, die de Ondernemingskamer moest beslechten, tijdelijk op een laag pitje. Eind vorig jaar leek de rechter er alsnog aan te pas te moeten komen. De hoorzitting stond gepland voor 5 februari.

Nu hebben ASMI en Hermes de Ondernemingskamer toch weer verzocht om uitstel. Als de verdere onderhandelingen naar wens verlopen, zal Hermes overwegen zijn klacht in te trekken, aldus het persbericht van de Bilthovense machinebouwer. Over eventuele gevolgen voor de positie van huidig topman Chuck del Prado zijn geen mededelingen gedaan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login