De perfecte dressing

Xi Luo is promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit werktuigbouwkunde.

Leestijd: 6 minuten

In zijn onderzoek aan de TU Eindhoven richt Xi Luo zich op de feedbackregeling van brandstofinspuiting in dieselmotoren. Hij heeft een systeem ontwikkeld dat bestand is tegen verstoringen en naar verwachting dieselmotoren efficiënter en zuiniger maakt.

Stel dat je een caesarsalade koopt en je eigen dressing wilt maken met olijfolie, azijn, mosterd en zout. Ongetwijfeld ga je niet direct eten als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gegooid. Je proeft natuurlijk eerst even want misschien vraagt de salade wel om een scheutje meer azijn. Daarna moet er wellicht een snufje zout bij om de smaak nog verder te verbeteren. Sommige ervaren koks zullen slechts een paar pogingen nodig hebben om hun favoriete smaak te realiseren, anderen kost het meerdere iteraties.

Dit simpele voorbeeld helpt om uit te leggen wat het idee is achter feedbackregeling. Jouw favoriete smaak is de referentie die je wilt behalen. Door te proeven, meet je het verschil met je favoriete smaak en kun je besluiten ingrediënten toe te voegen. We weten allemaal dat het belangrijk is om te proeven als je het eindresultaat wilt garanderen. Evenzo is feedback cruciaal voor regeltechniek. Na een aantal pogingen wordt de dressing steeds beter en uiteindelijk bereik je de gewenste smaak. Dat is een stabiel proces.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login