De grammatica van robotdesign

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Je hebt dus een robot nodig die trap kan lopen. Welke vorm moet die robot hebben? Twee benen zoals een mens of zes zoals een mier? Het kiezen van de juiste vorm is essentieel voor het vermogen van je robot om een bepaald terrein te doorkruisen. En het is onhaalbaar om elke mogelijke vorm te bouwen en te testen. MIT ontwikkelde een systeem om ze te simuleren en te bepalen welk ontwerp het beste werkt.

Je begint door het Robogrammar-systeem te vertellen welke robotonderdelen er in je werkplaats rondslingeren – wielen, gewrichten, enz. Je vertelt het ook op welk terrein je robot moet navigeren. En Robogrammar doet de rest en genereert een geoptimaliseerde structuur en besturingsprogramma voor je robot.

‘Robotontwerp is nog steeds een zeer handmatig proces’, zegt Allan Zhao, promovendus in het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL). Hij beschrijft Robogrammar als ‘een manier om met nieuwe, meer inventieve robotontwerpen te komen die mogelijk effectiever zouden kunnen zijn’.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login