Conditioneren van perslucht: balans tussen kosten en eisen

Hans Harlé is freelance journalist.
Leestijd: 6 minuten

In de perslucht die uit een compressor komt, is nog van alles aanwezig dat op de bestemming van de lucht ongewenst is. Vocht, deeltjes en meestal ook olieresten moeten dus uit de perslucht worden gehaald. De kosten daarvan lopen op naarmate dat grondiger moet gebeuren. Maar met name op energiegebied valt er nog best te besparen.

’De specificatie waaraan de perslucht moet voldoen, hangt puur van de toepassing af‘, legt Frank Schoutsen van SMC Pneumatics uit. ’Lucht die je inademt of die medicinaal wordt gebruikt, is natuurlijk iets heel anders als lucht waarmee je een smidsvuur aanwakkert. Er is een Iso-norm die adviseert waaraan de perslucht moet voldoen bij allerlei toepassingen, van luchtlager tot voedselproductie. Het is wel een vrijblijvende norm; er is geen verplichting om de adviezen op te volgen.‘

SMC Pneumatics levert pneumatische besturingsapparatuur en is onderdeel van de wereldwijd actieve SMC Corporation. De producten van SMC Pneumatics worden vooral gebruikt voor automatische besturingen in de industrie. Het bedrijf levert geen compressoren die de lucht leveren maar richt zich op alles wat na de compressor speelt, dus de conditionering, distributie en toepassing van perslucht. De klanten bevinden zich in uiteenlopende marktsegmenten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login