Budget Horizon 2020 vastgelegd op 70 miljard euro

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Europese Parlement stemt, met enige tegenzin, in met een budget van 70 miljard euro voor Horizon 2020, het Europese onderzoeksprogramma dat het Zevende Kaderprogramma volgend jaar opvolgt. Dat melden verschillende media. De Europese Commissie had oorspronkelijk 80 miljard euro gereserveerd in de begroting, maar verlaagde dat onder druk van landen die meer begrotingsdiscipline van Brussel verlangen. Een deel van het Europese Parlement ging daar aanvankelijk niet zomaar mee akkoord, maar legt zich er nu toch bij neer. Het budget van het Zevende Kaderprogramma bedroeg 55 miljard.

Het Parlement kan desalniettemin enkele aanpassingen aan het oorspronkelijke EC-voorstel als overwinningen claimen. Zo komt er een nieuw financieringsinstrument voor het mkb, met een afgetimmerd budget. Ook wordt Horizon 2020 aan Europese structuurfondsen gekoppeld, waardoor een deel van deze omvangrijke programma‘s ook voor R&D-doeleinden kan worden ingezet.

De formele stemming over Horizon 2020 moet nog plaatsvinden. Dat zal niet gebeuren voordat de hele Europese begroting groen licht heeft gekregen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login