Besi weet schade te beperken

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Besi heeft zich in het slotkwartaal van 2018 redelijk staande gehouden in een zwakke markt. De omzet daalde vergeleken met het kwartaal ervoor met 21 procent naar 92,5 miljoen euro, maar de nettomarge bleef op peil dankzij kostenbesparingen. De nettowinst van 22,7 miljoen euro stak gunstig af bij de verwachtingen.

Het jaar van de Duivense machinebouwer begon nog goed, maar in het high-end mobile-segment diende zich in het tweede kwartaal een vertraging aan. Toen daarna de geheugen- en andere markten ook begonnen in te zakken, was de eerste downturn sinds 2016 een feit. Jaar op jaar daalde Besi’s omzet met elf procent naar 525 miljoen euro, de nettowinst met 21 procent naar 136 miljoen euro en de orderwaarde met 29 procent naar 483 miljoen euro.

Topman Richard Blickman verwacht voor het – traditioneel zwakke – eerste kwartaal een sequentiële omzetdaling van vijftien procent, waarbij de marges opnieuw standhouden door in de overhead te snijden. Verder in de toekomst durft Blickman niet te kijken, al tekent hij aan dat Besi op de lange termijn goed gepositioneerd staat vanwege de leidende positie van het bedrijf in machines voor geavanceerde verpakkingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login