Belgisch bedrijf AMOS bouwt telescoop voor India

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

AMOS heeft een telescoop met een 2,5 meter brede primaire spiegel gebouwd en geïnstalleerd in India. Het Luikse bedrijf haalde de aanbesteding daarvoor enkele jaren geleden binnen, maar de uiteindelijke installatie ervan ondervond hinder door de COVID-19-pandemie.

De Belgische telescoop kun je terugvinden in het Mount Abu observatorium van het Physical Research Laboratory (PRL), een onderdeel van het Department of Space van de Indiase overheid. De nieuwe telescoop vervangt een 1,2 meter brede versie die al enkele decennia oud was. AMOS fabriceerde de telescoop en installeerde het gevaarte op de 1722 meter hoge Gurushikarberg, waar het observatorium van het PRL zich bevindt.

Het Mount Abu observatorium waar de telescoop werd geïnstalleerd.

De opdracht was voor AMOS een hele Odyssee. Eind 2020 verscheepte het Luikse bedrijf alle onderdelen naar India. Maar door COVID-19 moest de assemblage en installatie worden uitgesteld. Dat betekende dat de onderdelen beschermd moesten worden tijdens het moessonseizoen. Gedurende 2021 en 2022 kon de telescoop dan toch geïnstalleerd worden, waarmee het bedrijf nu naar buiten komt.

De teams van AMOS en PRL samen voor de telescoop.

AMOS fabriceerde de belangrijkste componenten van de telescoop, zoals de 2,5 meter brede primaire spiegel, en de structurele onderdelen van de montering. De assemblage deed het bedrijf eveneens in zijn Luikse fabriekshallen.

Opgericht in 1983 specialiseert AMOS zich in technologie als telescopen, optische systemen voor ruimtevaart en hoge precisie mechanische onderdelen. Het bedrijf stelt zo’n 100 personen tewerk.