Alexander Pil
19 May 2006

Bekaert treedt toe tot twee programmalijnen van het Holst Centrum. De Kortrijkse specialist in geavanceerde metaaltransformatie, materialen en deklagen neemt deel aan het Holst-onderzoek rondom draadloze autonome sensorsystemen en de productie van systemen-in-folie.

In het foliesystemenprogramma ontwikkelen de onderzoekers nieuwe productieprocessen die het mogelijk maken elektronische systemen te realiseren op dunne folies. Dit moet de basis vormen van ultradunne en ultralichte, plooibare, draagbare elektronicaproducten. De productieprocessen zijn vergelijkbaar met het klassieke drukkersproces waardoor deze nieuwe producten in grote hoeveelheid tegen een lage kostprijs kunnen worden gemaakt.

In de programmalijn voor draadloze autonome sensoren richt Bekaert zich voornamelijk op systemen die in staat zijn enkele microwatt vermogen op te wekken en op te slaan. Deze microvermogensystemen zijn de sleutel voor de miniaturisatie en autonome werking van draadloze sensoren. Een van de oplossingen steunt op het winnen van energie uit de omgeving.

’De integratie van intelligente sensoren met flexibele functionele folies is een krachtig concept‘, zegt Jo De Boeck, algemeen directeur van Imec-Nederland. ’We verwachten een ganse waaier van innovatieve producten voor de gezondheidszorg, sport en lifestyle, automobielindustrie, transport en logistiek door het combineren van de ontwikkelingen in beide programma‘s.‘