AWT: ‘Alleen nog geld naar topwetenschap’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Omdat de overheid minder geld steekt in onderzoek, moet er scherper gekozen worden in de onderzoekswereld, ook al zullen sommige vakgebieden daardoor helemaal verdwijnen uit Nederland. Dat schrijft de Adviesraad voor het Wetenschapsbeleid en Technologie (AWT) in het vrijdag verschenen rapport ‘Boven het maaiveld – focus op wetenschappelijke zwaartepunten’.

‘De internationale concurrentie neemt snel toe terwijl onze middelen stagneren. En dat terwijl de kennisinvesteringen in andere landen stijgen. Dat maakt kiezen noodzakelijk. Onder deze omstandigheden bepleit de AWT kiezen voor topwetenschap. Daarmee voorkomen we de aansluiting te verliezen bij internationale ontwikkelingen en onderhouden we ons absorptievermogen om elders geproduceerde kennis te benutten en toe te passen’, schrijft de AWT. ‘We moeten daarbij aanvaarden dat Nederlandse onderzoekers niet meer in alle internationale disciplines prominent actief zullen zijn en mogelijk het ontstaan van ‘witte vlekken’’.

Volgens het adviesorgaan moet de Nederlandse overheid, die tot voor kort vrij terughoudend is geweest in de sturing van onderzoek, de regie in handen nemen door enerzijds financiering meer prestatieafhankelijk te maken en anderzijds door zwaartepunten aan te wijzen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login