Autonome puinruimboot maakt sprong naar VS

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Rotterdamse Ranmarine Technology heeft een vestiging geopend in de Verenigde Staten. Samen met investeerder Doug Shumway start de ontwikkelaar van autonome afvalverzamelboten een kantoor in Atlanta. De Wastesharks kunnen worden ingezet om puin uit het water op te halen. Onder meer Havenbedrijf Rotterdam maakt gebruik van de autonome vaartuigen.

De Wasteshark heeft veel weg van een kleine catamaran met een mand eronder waarmee het afval, biomassa, microplastic en meer opschept. De accu heeft de capaciteit voor ongeveer tien uur gebruik. De varende drones zijn uitgerust met lidar om botsingen te voorkomen. Ook bevatten ze tot vijftien optionele 4g iot-sensoren voor het meten van bijvoorbeeld temperatuur, pH, diepte, algen of koolwaterstoffen in olie. De Wastesharks navigeren op basis van gps-waypoints langs vaste paden die gebruikers zelf kunnen instellen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login