Atoomlaagdepositie en epitaxie drijvende krachten achter groeiversnelling bij ASM

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Datacentra en elektrische voertuigen versnellen de groei bij ASM. In Londen schetste topman Benjamin Loh een rooskleurig plaatje voor investeerders en analisten, met meer omzet in het vooruitzicht.

Met atoomlaagdepositie en ovens voor de epitaxiale groei van silicium en siliciumcarbide zegt ASM International de groeimotoren in handen te hebben om de komende jaren bovengemiddeld te presteren. Op een event voor investeerders en analisten in Londen sprak ceo Benjamin Loh de verwachting uit dat het bedrijf uit Almere in 2025 een omzet tussen de 3 en 3,6 miljard euro zal behalen. ‚ÄėWe verwachten een verdere groei naar 4 tot 5 miljard in 2027, met aanhoudend solide winstmarges‚Äô, aldus Lo, die erop wees dat ASM daarmee beter dan gemiddeld presteert in de markt voor frontend waferequipment.

Foto: ASM

De verwachting is dat in de totale machinemarkt voor waferfabs in 2025 en 2027 respectievelijk 100 miljoen en 120 miljoen dollar omgaat. In de high-end is silicium voor kunstmatige intelligentie de grote drijvende kracht. Wereldwijd bevatten datacentra momenteel opgeteld voor een biljoen (duizend miljard) dollar aan chips. Dat silicium krijgt de komende jaren een upgrade. In volwassen chiptechnologie zijn elektrische voertuigen de groeimotor. In beide markten is ASM met zijn machines goed gepositioneerd.

ALD

In de eerste plaats is dat atoomlaagdepositie. ASM zegt dat de equipmentmarkt voor de verwerking van enkele wafers met ALD-processen over twee jaar 3,1 tot 3,7 miljard dollar groot zal zijn. Vorig jaar was dat nog 2,6 miljard. In 2027 zullen er in deze markt voor tussen de 4,2 en 5 miljard dollar aan ALD-machines van de hand gaan. Deze markt blijft volgens ASM een van de snelst groeiende segmenten met een gemiddelde jaarlijkse groei van 10 tot 14 procent de komende vier jaar. ASM verwacht in deze tak van sport zijn marktaandeel van 55 procent te handhaven.

De komende generaties halfgeleiders vragen technieken als ALD om met nieuwe materiaalcombinaties complexe 3D-structuren te maken. De machines van ASM helpen chipfabrikanten om dit zeer gecontroleerd in de hoogte te doen. De innovatie zit daar in het vinden van de juiste materiaalcombinaties voor zowel kleinere structuren als de derde dimensie. ‚ÄėWe zijn goed gepositioneerd om onze logic- en foundryklanten (lees: Intel en TSMC, red.) te ondersteunen in de komende overgang naar gate-all-around‚Äô, stelt de machinebouwer.

Het aantal chipfabrikanten dat zich op dit terrein begeeft is vrij beperkt met vooral Intel, Samsung, TSMC en de geheugenchipfabrikanten SK Hynix en Micron. Met vaste klanten in dat peleton kan ASM een verrassend gedetailleerde prognose afgeven van hoe het meegroeit met de totale markt: als het aantal wafer starts wereldwijd met honderd duidend groeit, dan verkoopt het voor 400 miljoen dollar meer aan machines.

In de epitaxie-markt zegt ASM te blijven streven naar een toename van zijn marktaandeel. Epitaxie-processen zitten helemaal voor in de chipfabricage. Deze machines leggen met het aangroeien van een éénkristalijne laag de basis voor de opbouw van transistoren en daarna de rest van de chip. Met de overname van LPE, een Italiaanse specialist in epitaxie voor SiC denkt ASM een nieuwe groeier in handen te hebben. Europa is traditioneel zeer sterk in de markt voor SiC-vermogenschips. Bosch, Infineon en STMicroelectronics behoren tot de wereldtop, investeren momenteel fors in de technologie, en bereiden zich voor om mee te liften op de groei in elektrische voertuigen.