ASML wil vier keer hogere instroom technici, TUE wil geld zien

René Raaijmakers
Leestijd: 4 minuten

De instroom van technici op alle niveaus in het Brabantse hightech-ecosysteem moet verviervoudigen. Dat dringende verzoek deed ASML-topman Peter Wennink tijdens de opening van het academische jaar op de Technische Universiteit Eindhoven.

Het was een mooi georkestreerd een-tweetje richting de politiek. Peter Wennink, topman van ASML en tevens voorzitter van de raad van toezicht van de TU Eindhoven, passte tijdens de opening van het academische jaar keurig naar de TUE-vertegenwoordigers: ‘Vier keer meer technische instromers.’ TUE-rector Frank Baaijens en collegevoorzitter Robert-Jan Smits trapten de bal daarna meteen door naar de aanwezige Europese en Nederlandse politieke vertegenwoordigers: ‘Boter bij de vis graag.’

Het tijdstip en de setting was goed gekozen. De TU Eindhoven is hofleverancier van hoogopgeleiden in het Brabantse hightech-ecosysteem. Vier op de vijf Nederlandstalige ingenieursstudenten gaan meteen na hun TUE-studie aan de slag bij een bedrijf in Brainport. In zijn toespraak gaf TUE-rector Baaijens grif toe dat de huidige output bij lange na niet voldoende is om aan de actuele en toekomstige vraag te voldoen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login