ASML verliest terrein in top halfgeleidermachinebouwers

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Applied Materials is uitgelopen op zijn concurrenten in de markt voor grootste halfgeleidermachinebouwers. Door een groeiende vraag naar 3d nand- en logic-devices zag het Amerikaanse bedrijf zijn omzet vorig jaar met 26 procent stijgen naar 8,1 miljard dollar. ASML groeide met ‚Äėslechts‚Äô 7,6 procent tot 5,1 miljard dollar en blijft daarmee achter op de gemiddelde groei uit de top tien (14,1 procent) en de groei van de complete markt (8,1 procent). Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau The Information Network.

ASML blijft wel op de derde plek staan in de ranglijst. Als euv-technologie de markt betreedt, zal dat direct effect hebben op zowel Applied als Lam Research, de wereldwijde nummer 2. Uiteraard ten gunste van ASML.

Op plaats 9 staat ASM International. Dat bedrijf moest afgelopen jaar een verlies incasseren van 6,6 procent en kwam uit op een omzet van 544 miljoen dollar. The Information Network wijdt die teruggang aan een flinke daling in de markt voor single-wafer ald, precies het terrein waar de Bilthovenaren vooroplopen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login