ASML neemt Wijdeven Motion over

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Wijdeven Motion, fabrikant van lineaire motoren, is overgenomen door ASML. De ongeveer negentig medewerkers van het Oirschotse bedrijf zijn maandag op de hoogte gebracht van de deal. De twee andere takken van Wijdeven, spoelenspecialist Inductive Solutions in Ter Apel en permanente-magneetleverancier Magnetic Technology, vallen buiten de deal.

’Wijdeven Motion levert vooral aan ASML en voor een klein deel aan leveranciers van ASML‘, zegt Wijdeven-directeur Jan van de Maat in Eindhovens Dagblad. ’De afhankelijkheid van het Veldhovense bedrijf is dus groot. Door onderdeel van ASML te worden krijgt het personeel nu meer zekerheid op continuïteit.‘

Continuïteit is ook voor ASML de reden voor de ongebruikelijke stap. ’Wijdeven is een van onze belangrijkste leveranciers van complexe lineaire motoren‘, aldus ASML-woordvoerder Lucas van Grinsven. ’Die zijn medeverantwoordelijk voor de nanometerprecisie van onze machines. Ze horen dus bij onze core competence en dat willen we graag borgen.‘ Van Grinsven wil niet kwijt of ASML de komende tijd meer van dergelijke strategische overnames gaat doen. ’Het beleid ten aanzien van onze toeleveranciers blijft ongewijzigd‘, antwoordt hij diplomatiek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login