ASML lekker makkelijk doelwit voor de VS

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

ASML zou niet het enige halfgeleiderbedrijf moeten zijn dat restricties krijgt opgelegd voor deals in China. Als de VS die mogendheid echt willen treffen, moeten ze op zijn minst ook de export van Amerikaanse technologie inperken.

Eindelijk bevindt ASML zich in het epicentrum van een geopolitieke strijd. Het was simpelweg een kwestie van tijd, toen de regering-Trump besloot de druk op China op te voeren. De VS zijn vastbesloten de Chinese opmars op het wereldtoneel te stoppen of op zijn minst af te remmen. Er was niets aan de hand toen China alleen de gemakkelijke dingen produceerde, maar nu het een bedreiging begint te vormen – economisch, technologisch en uiteindelijk dus ook militair – voor de Amerikaanse hegemonie, is het spel op de wagen.

Volgens de rapporten – aanvankelijk door Nikkei Asian Review en meer recent door Reuters – heeft de Amerikaanse druk ertoe geleid dat de Nederlandse regering de voor ASML vereiste vergunning voor het verzenden van een euv-scanner naar een Chinese klant niet heeft afgegeven. Dit gaat vrijwel zeker om SMIC, het meest geavanceerde halfgeleiderbedrijf van China. Op dit moment heeft de foundry geen euv nodig bij de productie. Maar net zoals Intel, TSMC en Samsung jaren met machines speelden voordat ze zelfs overwogen om euv in productie te nemen, zal SMIC uiteraard wat tijd nodig hebben om de kneepjes van het vak te leren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login