ASML heeft nooit geloofd in Mappers missie

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

ASML neemt Mappers intellectuele eigendom over en hoopt dat de Delftse onderzoekers en ingenieurs willen overstappen, maar door direct-write e-beam-lithografie gaat een dikke streep.

Is er binnen ASML geen plaats voor e-beamlithografie, wil de journalist weten van ceo Peter Wennink. Zo onvoorstelbaar is het toch niet dat de techniek op een zeker moment toepassing vindt in de halfgeleiderindustrie? Wennink wijst de suggestie resoluut van de hand. ‘Dan hadden ze dat inmiddels wel gedaan. TSMC heeft er jaren naar gekeken. Mappers machine hebben ze uiteindelijk teruggestuurd.’

In het interview, afgenomen een kleine week voordat bekend werd dat ASML het ip van Mapper koopt en het technisch personeel een baan aanbiedt, laat Wennink er geen twijfel over bestaan dat het voortzetten van de Delftse missie onder Veldhovense vlag nooit een optie is geweest. ASML geloofde er simpelweg niet in.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login