ASM steekt 300 miljoen dollar in r&d-vestiging Arizona

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

ASM trekt 300 miljoen dollar uit om zijn r&d-faciliteiten in Scottsdale, Arizona, uit te breiden. De fabrikant van halfgeleiderapparatuur heeft daar momenteel meer dan 800 mensen in dienst en is van plan om de komende zes jaar naar schatting nog eens 500 mensen aan te nemen.

Arizona heeft een lange geschiedenis van halfgeleideractiviteiten, waardoor het de bijnaam ‘Silicon Desert’ kreeg. ASM is hier al sinds 1976 aanwezig, oorspronkelijk om dichtbij grootste klant Intel te zitten. Terwijl de processormaker bezig is om fabs bij te bouwen in Arizona, bouwt nu ook TSMC een nieuwe fabriek in Phoenix. ‘Intel en TSMC zijn enkele van onze grootste klanten, dus de mogelijkheid om met hen samen te werken op het gebied van r&d komt de hele halfgeleiderindustrie en toeleveringsketen ten goede,’ aldus ceo Benjamin Loh van ASM.

Artist’s impression van het nieuwe hoofdkantoor van ASM in de VS. Beeld: ASM

De investering werd aangekondigd tijdens een Nederlandse handelsmissie voor onder leiding van premier Mark Rutte en minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. De deelname van het dertigtal chipbedrijven is in ieder geval deels ingegeven door de Amerikaanse Chips Act, waarmee 39 miljard dollar subsidie klaar is gezet voor chipfabricage en nog eens 13 miljard dollar voor halfgeleideronderzoek en opleiding van werknemers.

ASM kondigde eerder aan dat de r&d-activiteiten ook in Europa een impuls zullen krijgen. Al is die uitbreiding niet 100 procent zeker, zei cfo Paul Verhagen in het FD, Nederland is daarvoor in de running. Wel sprak hij zijn bezorgdheid uit over het vestigingsklimaat. ‘De onvoorspelbaarheid van het beleid is wel toegenomen. En dat is ingewikkeld als je moet beslissen over investeringen voor de lange termijn.’