Artificial intelligence is systeemdenken en samenwerken

Leestijd: 3 minuten

Je kunt geen krant, tijdschrift of nieuwsbrief meer openen zonder iets over artificial intelligence (ai) te lezen. In deze column wil ik enkele aspecten van ai belichten in relatie tot de ontwikkeling en productie van precisiemachines waarin we in Nederland zo goed zijn.

Bij die ontwikkeling gaan we volgens een creatieproces van specificatie naar implementatie, waarbij we de toekomstige hardware en software intensief modelleren en simuleren. We rekenen bijvoorbeeld aan toleranties in de mechanica, kennen daardoor de designvariatie in het toekomstig product en nemen maatregelen om deze variatie zo veel mogelijk te beperken. Voorbeeld is een regellus die behalve het positioneren van een product ook de mechanische toleranties compenseert. Veel designvariatie kan op die manier worden ondervangen en wat overblijft, zien we terug in het productieproces.

Voor het ontwerp van productieprocessen voor precisiemachines is de gangbare werkwijze dat een productievolgorde wordt ontworpen, met aan het eind van elke kritieke processtap een kwalificatiepunt waarin wordt gemeten of de machine in wording aan de specificaties voldoet. We meten in de praktijk een combinatie van designvariatie en de onvermijdelijke procesvariatie. Voorbeelden van procesvariatie zijn een cnc-machine die aan het verslijten is of een niet goed vastgezet schroefje in een assemblagestap dat het dynamisch gedrag van de machine beïnvloedt. Voldoet een product niet aan de vooraf vast bepaalde kwalificatiepunten, dan keuren we het product af.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login