Pieter Edelman
23 April 2008

Het aantal ontslagen na de overname van Ami door branchegenoot ON Semiconductor blijkt tot op heden mee te vallen. In de eerste maand zouden er zestig mensen op straat komen te staan bij Ami‘s hoofdkwartier in Idaho, maar dat aantal is nog niet gehaald. In totaal moeten er tweehonderd banen verdwijnen in de eerste drie maanden na de overname, die half maart werd afgerond.

Ami‘s productiefaciliteit in Oudenaarde blijft na de overname door ON open. Eerder dit jaar sloot wel de oudere Fab 1 op het complex haar deuren.

Ook zongen er speculaties rond dat de productielocatie in het Belgische Oudenaarde zou worden afgestoten. Dit is echter een misverstand, meldt Brent Wilson, de kersverse vicepresident en algemeen manager voor ON‘s Europese fabs. In Oudenaarde had Ami twee fabrieken: Fab 1 voor 4 inch wafers en Fab 2 voor plakken van 6 inch doorsnede met details van 0,35 micrometer. De verouderde eerste faciliteit is inderdaad gesloten en de productie verhuisd naar Fab 2, aldus Wilson. Die huisvest 3500 vierkante meter aan cleanroom. De sluiting van Fab 1 was al in gang gezet vóór de overname. Samen beschikken Ami en ON nu over elf productielocaties in België, Slowakije, Tsjechië, de VS en Azië.

Dat betekent niet dat de overname zonder gevolgen is voor het Oudenaardse personeel. In totaal werken er 650 mensen op de Ami-locatie, van wie 350 in de fab. Door de overname zijn er dubbele banen geschrapt, voornamelijk in marketing en support. Wilson denkt echter dat de productie alleen maar zal groeien. Behalve naar de continuering van de Ami-activiteiten kijken de bedrijven ook naar het onderbrengen van ON‘s producten in de Belgische fab. Op dit moment zijn ze bezig de fabricage van een low-capacitance TVS over te brengen. Verder rekent Wilson ook op autonome groei. De Oudenaarde-locatie is gericht op mixed-signal en hoogvoltage, met als voornaamste focus automotive, hoogvoltagecommunicatie en batterijmanagement.