Almende lanceert spin-off rond robotzwermen

Leestijd: 1 minuut

Het Rotterdamse ICT-onderzoeksbedrijf Almende heeft begin dit jaar een spin-off opgericht. Do, dat staat voor distributed organismes, legt zich toe op zelforganiserende robotzwermen. De starter wil software ontwerpen voor alle features die nodig zijn om een zwerm robotjes autonoom te laten opereren, zoals samenwerking, zwermgedrag, aanpassingsvermnogen en patroonherkenning.

Tot een paar jaar geleden draaiden de meeste R&D-projecten van Almende om het verzamelen van (sensor)data en de communicatie tussen netwerken. Inmiddels hebben de Rotterdammers ook redelijk wat ervaring opgedaan in zwermrobotica via projecten zoals Replicator en Fireswarm. Het is de bedoeling om al het robotgerelateerde onderzoek langzaam over te hevelen naar Do.

Op basis van hardware van derden hoopt Do complete zwermen te kunnen installeren voor toepassingen zoals surveillance, onderhoud en milieumonitoring. Het heeft de ambitie om uit te groeien tot dé Nederlandse expert in zwermrobotica. Op korte termijn wil de starter een webshop openen waar onderzoekers, ontwikkelaars en hobbyisten de meest geavanceerde programmeerbare, autonome robots kunnen vinden die er verkrijgbaar zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login