Activistische belegger claimt gesjoemel bij overname Xeikon

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De aandeelhouders in het Zeeuwse Xeikon – voorheen Punch Graphix – zijn niet goed ingelicht door het management toen ze in 2013 moesten stemmen over het overnamebod van de Belgische investeringsfondsen Bencis Capital Partners en Gimv. Er lagen nog twee andere, betere biedingen op tafel die de Xeikon-top bewust stil heeft gehouden. Dat stelt de activistische belegger Frans Faas.

Faas spande al eerder een rechtszaak aan tegen Xeikon bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. Nu zet hij een stap verder met de oprichting van de stichting Xeikonclaim. Daarmee legt hij een claim neer van ruim 22 miljoen euro bij Xeikon, het Xeikon-management, Iep Invest en twee Bencis-topmannen. Faas baseert zich op twee interne documenten van KBC. In een daarvan wordt melding gemaakt van een industriële Chinese partij die in de dezelfde periode als Bencis een substantieel hoger bod uitbracht op Xeikon. Eerder deed ook investeringsmaatschappij Gilde een bod dat iets beter was dan dat van Bencis. Volgens Faas hadden de aandeelhouders van Xeikon meer waar voor hun geld kunnen krijgen als ze op de hoogte waren gehouden van al deze zaken.

Het Chinese bod is nieuws maar de interesse van Gilde was al in de openbaarheid gekomen. Opvallend is wel dat Bencis en Gimv hun belang anderhalf jaar alweer hebben doorverkocht aan de Luxemburgse inktengigant Flint Group waarbij ze volgens Faas een flinke marge hebben gepakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login