Achterblijvende Europese regels remmen innovatie Boessenkool

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Multitooltrac, de geavanceerde tractor van Machinefabriek Boessenkool, krijgt voorlopig geen Europese typegoedkeuring. Dat meldt Tubantia. Het landbouwvoertuig heeft alleen in Nederland een typegoedkeuring gekregen. ‘De vreemde situatie is nu dat een boer met een Nederlands kenteken gewoon met dit voertuig het land én de weg op mag, ook in Duitsland’, legt Boessenkool-directeur Eelco Osse uit in Tubantia, ‘maar een Duitse boer kan er geen kopen en gebruiken voordat het voertuig daar is goedgekeurd.’

Het trieste feit is dat achterblijvende regelgeving roet in het eten gooit. De elektrische remmen van de Multitooltrac voldoen volgens alle test- en keuringsinstituten naar behoren, maar er bestaan nog geen Europese keuringsnormen voor deze technologie. Het kan jaren duren voordat Brussel zich hierover zal buigen. Een fikse tegenvaller voor Machinefabriek Boessenkool die nu land voor land uitgebreide trajecten voor een typegoedkeuring moet doorlopen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login