AAE ontwikkelt kalibratieapparaat voor walsen van dry-offsetdrukmachines

Clara Dorrepaal
Leestijd: 1 minuut

Het Helmondse AAE heeft een machine ontwikkeld voor de kalibratie van walsen van dry-offsetmachines. De kalibratie dient om de walsen waar vanaf de afbeelding wordt gedrukt een rondloopnauwkeurigheid te geven van enkele honderdsten millimeters. Dit is nodig voor een hoge kwaliteit drukwerk. Voorheen moest de gebruiker dit via trial-and-error controleren.

Dry-offset is een techniek om bijvoorbeeld plastic bekertjes of pipetten te bedrukken. De afbeelding wordt aangebracht met een zogenaamde beeldwals. Deze bestaat uit een aluminium basislichaam waarop met dubbelzijdig tape een flexibel onderdoek is bevestigd. Daarom heen zit een glijmat met daarop het drukdoek. Al deze onderdelen hebben toleranties, meestal in de orde van een paar honderdsten van millimeters. Doordat deze fouten zich opstapelen zal de tolerantie van de totale rol eerder in de ordegrootte van een tiende millimeter liggen.

Het kalibratieapparaat heeft een uitwisselbare as voor de plaatsing van beeldwalsen. Een meetklokje, gemonteerd op een precisieslede, met een mechanische taster meet de nauwkeurigheid van de rondloop. Het plaatsen van op tolerantie geslepen ondervellen compenseert de afwijkingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login