3TU-federatie tuigt instituut op voor toegepaste wiskunde

Leestijd: 1 minuut

De federatie van de drie technische universiteiten start zijn zevende excellentiecentrum, gericht op toegepaste wiskunde. Het instituut bundelt 21 leerstoelen, waarvan zeven op het gebied van computerwetenschappen en engineering. De initiatiefnemers benadrukken het toegepaste in de naam: van wat de leerstoelen publiceren, verschijnt 70 procent niet in wiskundige tijdschriften. Bovendien ontvangen ze samen jaarlijks 1,5 miljoen financiering uit het bedrijfsleven.

Het idee van de 3TU-federatie is om excellentiecentra op te trekken rond thema‘s waar alle drie de deelnemers sterk in zijn en elkaar aanvullen. Hier moet extra geld naartoe gaan, gedeeltelijk uit publieke middelen. Wat dat betreft, start de jongste telg onder een slecht gesternte. De overheid kortte flink op de subsidie, waardoor het budget voor het eerste jaar slechts een ton bedraagt.

Aan het roer komt Bernard Geurts, hoogleraar in Twente en deeltijdhoogleraar aan de TUE. Officieus is het centrum al in december van start gegaan, maar de officiële aftrap is met een symposium op 15 april.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login