3D-printen: onmiddellijk verbieden!

Hub Dohmen is technologieadvocaat bij Dohmen Advocaten.

Leestijd: 4 minuten

Met verbijstering zie ik het gebruik van 3D-printen toenemen zonder dat iemand er iets tegen doet. Wanneer stelt iemand hier eens orde op zaken? Dit is nu eens écht een ‘disruptieve technologie’. Krabbelen we eindelijk eens een beetje uit dat economische dal, staan er allerlei gewetenloze, op geld beluste cowboys op die de reeds tientallen jaren bestaande, goed functionerende productiemethoden dreigen te verstoren. Weet je dat iedere idioot overal ter wereld nu een pistool kan printen? Een pistool! Verbieden dus! Ohja, en meteen smartphones verbieden en, met terugwerkende kracht, internet, pc, videobanden, lopende band en niet te vergeten mp3’s en Napster. Opgeruimd staat netjes, weg met al die disruptieve ontwikkelingen. De hardwerkende gevestigde orde wordt alleen maar het brood uit de mond gestoten.

Stop maar met verzet. Of 3D-printing nu een hype is of niet, de 3D-printer is een blijvertje. Additieve manufacturing biedt vele voordelen. Een van de meest in het oog springende is de vrijheid bij het ontwerpen en produceren. Vormen die met conventionele technieken onmogelijk zijn, zijn voor een 3D-printer peanuts. Individualisering is een ander voordeel: iedereen, ook de consument, kan, zonder over noemenswaardige kennis te beschikken, producten maken en personaliseren. Je hebt alleen de G-code nodig; het computerbestand in een universeel bestandsformaat waarmee iedere 3D-printer overweg kan om een object te printen. Behalve met cad/cam kan de G-code ook worden gegenereerd met 3D-scanning van bestaande objecten. En, ja, namaken was nog nooit zo eenvoudig. Of dat een voordeel of een nadeel is …?

We zien nog maar net de contouren van de juridische aspecten van additieve manufacturing. Tot zover hebben die voornamelijk in de VS diepgaand wetenschappelijke aandacht. Als technologieadvocaat kijk ik dan ook likkebaardend over de plas. Gelukkig zijn veel Amerikaanse juridische principes universeel toepasbaar. Juridische input genoeg dus. Maar input van techneuten met hun vragen over juridische gevolgen van additieve manufacturing, díé zou ik willen hebben. Ik kan me wel enigszins verplaatsen in technologisch getinte vraagstukken – opgeleid en werkzaam geweest in de techniek – maar heb behoefte aan reacties van de échte techneuten: de lezers van Mechatronica&Machinebouw.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login